Domotica met OpenHAB - Proloog

Door GENETX op dinsdag 30 december 2014 13:26 - Reacties (3)
Categorie: Home Automation met OpenHAB, Views: 6.794

Dit is de start van Domoticablog #zoveel. Dat is niet vreemd. Domotica is hip en hot. Zie naar de successen van Homey op kickstarter, een subforum dat binnen no-time geëxplodeerd is, de irritante reclamespotjes van Gira en geweldige opensource projecten zoals Domoticz en pilight. Talloze blogs over dat alles te vinden, en toch start ook ik er eentje, deze over OpenHAB.

In deze serie blogs ga je lezen hoe je een aantal zaken kan automatiseren. Uiteraard uitgewerkt in OpenHAB, maar de gedachtegang en ideeën zijn ook voor anderen met een domoticasysteem mogelijk interessant. Daarbij ondersteund OpenHAB diverse apparaten en domoticaoplossingen. Onder andere RFCOM en pilight worden ondersteund. Het is geschreven in Java en draait daarmee eigenlijk op ieder platform. Apps voor Android en iOS zijn ook beschikbaar.
De eerste stapjes
Een aantal jaar geleden kwam ik al wat in aanraking met domotica tijdens de studie. Wat spelen met een systeem genaamd Echelon en een docent die zijn huis vol had hangen met Plugwise schakelaars. Reuze interessant en ooit zou ook mijn huis er aan moeten geloven.

Nadat ik mijn studentenkamer had ingeruild voor een huisje, zag ik deze zomer een goedkoop setje van 3 Elro AB440 schakelaars in een aanbiedingenbak liggen bij de Mediamarkt. Een impulsaankoop dus. Ja, ik had wat lastig te bereiken lampschakelaars, maar dit was toch ook overkill eigenlijk. Het toppunt van luiheid, of toch niet? Ik had al gelezen over Domoticz en pilight. Met de aanschaf van dat setje was de drang naat het automatiseren niet meer te stoppen. No way back! Het huis zou en moest slim worden :)

De 433MHz transmitter en receiver werden bij CurlyMo, de geestelijke vader van pilight, besteld. De Raspberry Pi werd ontdaan van zijn stof en gereanimeerd. Een eerste prototype werd opgezet en de schakelaar werd bediend met pilight en Pimatic. Over die laatste combinatie was ik echter niet tevreden. De mogelijkheden tot het opstellen van automatiseringsregels was te beperkend voor de regels die ik voor ogen had.
OpenHAB
In mijn zoektocht naar een geavanceerd framework voor domotica stuitte ik op de Open Home Automation Bus, ofwel OpenHAB. Een opensource framework dat onderdeel is van de AllSeen alliantie voor domotica met een solide basis en zeer veel plugins. Het doel van het project is om een open en universeel platform te maken waarin apparatuur van diverse domoticafabrikanten samen komt. Zo heb je geen vendor lock-in. De basis van OpenHAB zit nu ook in het Eclipse Smarthome platform, dat nu ook door andere domoticabouwers wordt gebruikt.

OpenHAB heeft wel als nadeel dat het relatief zwaar is. Ik draai het op mijn servertje en dan gaat het prima. Op een Raspberry Pi is het niet aan te raden. OpenHAB 2 wordt echter lichter en lijkt grotendeels compatible te blijven. Mijn setup draait echter versie nummertje 1.6.1. De scripttaal is een stuk uitgebreider, maar daardoor ook lastiger te leren. Het doel van dit blog is dan ook om voorbeelden te geven om dat nadeel wat te verzachten.

Het grootste voordeel was wel dat sfinx destijds net een plugin had gemaakt om OpenHAB en pilight te koppelen. Dat maakt de keuze nogal makkelijk, want mijn hardware had daarmee geen aanpassing nodig in tegenstelling tot alle andere domotica systemen.
Het huidige systeem
Inmiddels zijn er een aantal maanden verder en is het eerste deel van het systeem in OpenHAB dan ook af. Zo'n hobby stopt en verveelt niet snel, dus het kan altijd mooier en beter. Maar op dit punt heb ik wel iets gemaakt waar ik tevreden over ben en iets dat ik graag met jullie deel via dit blog. De basis van de setup is als volgt:

Ik gebruik nog altijd pilight op de Raspberry Pi om de commando's naar de hardware door te sturen. OpenHAB draait op mijn servertje (1.6GHz ondergeklokte Celeron G1610, 4GB RAM) en bevat alle logica om slimme beslissingen te maken. Middels de OpenHAB pilight binding worden de acties doorgestuurd naar pilight om de schakelaars te schakelen. Aangezien ik nog wat meer sensoren wil toevoegen heb ik tot nu toe slechts een prototype op een breadboard met de 433 transmitter en receiver en een DHT22 temperatuursensor:Wat betreft hardware heb ik op het moment 9 Elro AB440 afstandsbedieningen, een network connected Pioneer VSX-923 receiver, een Honeywell Round Connected thermostaat en Kodi op mijn server. Dit zit, samen met mijn telefoon, computers en tablet in mijn domotica-systeem verwerkt en aan elkaar gekoppeld. De user interface ziet er nu zo uit:

In de komende blogs leg ik uit hoe je onder andere:

- verlichting automatisch aan laat gaan als de zon onder gaat;
- je kan detecteren of er iemand thuis is, en daarmee standby verbruik kan verlagen;
- Kodi op pauze zet en je receiver op mute als je aan het bellen bent;
- een Honeywell Round Modulation Connected in je domotica opneemt;
- nutteloze remotes hergebruikt om oa Kodi op pauze te zetten;
- een hele interface maakt om meterstanden bij te houden en graaddagen berekend;
- je receiver automatisch aanzet als je muziek of een film start met Kodi;
- en vast nog meer :)

Verder hoeft domotica niet duur te zijn. Een setje van 2 of drie schakelaars heb je al tussen de 10-20 euro (afhankelijk of je ze bij de Action haalt, compatible met pilight). Een pi haal je voor 35 euro en een paar 433MHz voor 12,50 bij pilight. SD kaartje er bij, USB voeding en voor zo'n 75 euro zou je zelf ook kunnen spelen met domotica :)

In het volgende blog zal ik het hebben over de integratie met pilight en de basis om een user interface te maken en schakelaars te schakelen. Voor wie niet kan wachten, meer informatie is beschikbaar in het OpenHAB topic op GoT: Het Grote OpenHAB topic - deel 1. Tevens zijn mijn scripts opensource, dus neem een kijkje op:
https://github.com/GENETX/openhab

Voor wie al OpenHAB draait en ook mijn eigen gemodificeerde skin wil, zie deze post: http://gathering.tweakers...message/43472881#43472881

Volgende: Een thermostaat slim maken 02-'16 Een thermostaat slim maken

Reacties


Door Tweakers user ThinkPad, maandag 2 februari 2015 00:14

Waar blijft het volgende blog _O_ ?

Door Tweakers user GENETX, maandag 2 februari 2015 08:29

Ik ga geen beloftes meer doen. had afgleopen tijd erg veel drukte wat nu even wat minder wordt. Maar er komt ook het nodige aan. Wellicht dat ik deze week weer wat schrijf. Ik laat het je weten.

Door Tweakers user BastienVH, dinsdag 14 april 2015 00:00

Mocht je ooit tijd hebben om hier verder op in te gaan, dan lees/hoor ik het graag!
Ik heb mijn Raspi zelf ook aan het werk gezet met OpenHAB maar dit staat bij nog nog maar in z'n kinderschoenen.
Ik bedien er nu mijn MiLight-lampen mee en lees er de status van mijn Raspi2-Kodi mee uit, maar probeer nu ook een wakeup-script te laten triggeren en heb nog veel plannen.
Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg van je blog!

Reageren is niet meer mogelijk